Četrtek, 16. 4. 2020


DOPOLNILNI POUK – Razumem, kar berem

Danes boš pri dopolnilnem pouku preveril/a, kako dobro razumeš, kar prebereš. Na Lilibi.si na POVEZAVI te čakajo naloge bralnega razumevanja. 


Preizkusil/a pa se boš tudi v KVIZU, kjer boš preveril/a, kako natančno bereš in koliko si se letos naučil/a. ŠPORT – Preskakovanje kolebnice

Pri današnji uri športa boš potreboval/a kolebnico. Če kolebnice doma nimaš, si lahko pomagaš z debelejšo vrvico – pri tem pazi, da je ta ustrezne dolžine.

Ker je napovedano lepo vreme, lahko vaje izvajaš kar zunaj. Še prej pa si na spodnjem posnetku poglej vaje s kolebnico, ki jih boš izvajal/a:
Vendar ne pozabi - pred preskakovanjem se moraš dobro ogreti. Lahko si izmisliš svoje vaje ali pa se ogreješ ob glasbi in delaš vaje na POSNETKU.

Za tiste, ki vam preskakovanje kolebnice še malo nagaja, pa je tukaj POSNETEK, ki vas bo spomnil, kako preskakujemo kolebnico.  


**DODATNE VAJE V SKUPINI: Zraven lahko povabiš tudi bratce/sestrice/starše – dva vrtita kolebnico, ostali se poskušajo spodaj izmuzniti/jo preskočiti ...MATEMATIKA – Denar

Odpri SDZ za matematiko 2.del na strani 85 in si oglej zgornjo nalogo pri Lili in Binetu. Poskusi ustno odgovoriti na vprašanja:
 • Kaj pomenijo zapisi na listkih?
 • Kaj pomeni številka in kaj znak, ki stoji za njo?
 • Pri nekaterih cenah je številka razdeljena z vejico. Kaj to pomeni?
 • Katero sadje ali zelenjava je najdražje, katero najcenejše?
 • Katero sadje ali zelenjava stane enako?

S  POVEZAVE prenesi prilogo, vklopi predstavitev in zvok ter prisluhni razlagi. Na koncu predstavitve te čaka tudi nekaj nalog.


V SDZ reši naloge na strani 86.
Ne pozabi pripisati ustreznega znaka za evro - €


**DODATNE NALOGE ZA »DENARNE« MATEMATIKE: Preizkusi se v računanju z evri – reši UČNI LIST. Če nimaš tiskalnika, lahko na listič zapišeš samo rezultate ali pa naloge rešiš kar ustno.

(Pravilnost nalog na učnem listu si lahko pogledaš v rešitvah: 1. naloga: 5 €, 8 €, 15 €, 25 €, 10 €, 37 €, 84 €; 2. naloga: NE, NE, DA, NE, NE, DA, NE, DA.)

SLOVENŠČINA (2 uri)

Umetno gnezdo za malo uharico

ALI SI VEDEL/A? Nekatere ptice si v naravi težje poiščejo prostor za gnezdenje. Tem pticam ljudje pomagamo: postavimo valilnice, umetna gnezda, krmišča (pozimi) ...


NEZNANE BESEDE: Ali poznaš pomen besed: mala uharica, opuščeno gnezdo, valiti, poseganje v naravno okolje, umetno gnezdo? Preberi si pomen posameznih besed:
 • mala uharica – majhna sova z dolgimi pernatimi uhlji in rumenimi očmi
 • opuščeno gnezdo – sedaj prazen prostor, ki si ga je pripravila ptica za nesenje jajc in valjenje
 • valiti – s toploto lastnega telesa, dosežeš, da se v jajcih začnejo razvijati mladiči
 • poseganje v naravno okolje – vplivaš na naravno okolje, ga umetno spreminjaš
 • umetno gnezdo – gnezdo narejeno s pomočjo človeka

BRANJE BESEDILA V DELIH IN POVZEMANJE: Danes boš prebral/a besedilo z naslovom Umetno gnezdo za malo uharico. Najdeš ga v SDZ za slovenščino 2. del na strani 28. Besedilo boš bral/a tiho v dveh delih. Najprej boš prebral/a prvi del (prva dva odstavka) in povedal/a, kaj si si od prebranega zapomnil/a. Nato boš tiho prebral/a še drugi del besedila in zopet povedal/a, kar si si zapomnil.


PONOVNO BRANJE IN REŠEVANJE NALOG V SDZ: Besedilo preberi še enkrat v celoti. Nato v SDZ reši naloge na strani 29.Pesem: Trd oreh

RAZMISLI: Ali tudi tebe kdaj kaj skrbi? Kakšne skrbi imaš? Ali te kdaj zaradi skrbi boli glava?


KATERE PESMI ŽE POZNAM: Tudi deček Pedenjped ima skrbi. Se ga še spomniš? Letos smo iz zbirke pesmi Pedenjped spoznali pesmi Sladkosned in Dvojčka. Zapoj pesmico Sladkosned. V pomoč ti je lahko POSNETEK PESMI


POSLUŠANJE PESMI:
V zbirki pesmi Pedenjped pa je tudi pesem z naslovom Trd oreh. Kaj mislite, o čem pesem govori?
Udobno se namesti in prisluhni pesmi na POSNETKU.


BRANJE PESMI: Pesem tudi sam/a preberi. Imaš jo v berilu na strani 20.


ZAPIS V ZVEZKE – ODGOVORI NA VPRAŠANJA: V zvezek za SLJ (z vmesno črto) napiši naslov: Niko Grafenauer: Trd oreh

Odgovori na spodnja vprašanja (vprašanj ni potrebno prepisovati). Piši s celimi povedmi z malimi tiskanimi črkami.

VPRAŠANJA:
 • Koliko kitic ima pesem?
 • Poišči in izpiši dvojice besed, ki se rimajo. (primer RIME: skrbi – boli, ...) 
 • ** DODATNA NALOGA: Če želiš lahko spodaj narišeš in napišeš, kakšne so tvoje skrbi.

PONOVNO BRANJE PESMI IN IGRA VLOG: Pesem še enkrat preberi. V berilu imaš v spodnjem desnem kotu v modrem okvirčku tudi navodila za igro vlog. Ob branju poskusi zaigrati vsako kitico, nato pa še celo pesem.

**MEMORIRANJE, DEKLAMIRANJE PESMI
Če želiš se pesem poskusi naučiti na pamet do konca prihodnjega tedna. Vsak dan jo nekajkrat preberi. Lahko si jo tudi razdeliš in učiš po kiticah. Deklamiraj jo staršem – pripravi jim nastop. Vesela bom posnetka tvojega nastopa 😊.