Ponedeljek, 6. 4. 2020


ŠPORT – Spretnosti z žogo

Danes boš izvajal/a dejavnosti z žogo, zato je najbolje, da se (če imaš to možnost) odpraviš ven. S sabo vzemi žogo in blazino, ki jo boš potreboval/a pri gimnastičnih vajah.

Najprej se ogrej: preteči vsaj 3 večje kroge lahkotnega teka (pozabavaj se – teci na primer trikrat okrog hiše). Sledi en krog hoje Pike Nogavičke - zadenjsko.

Naslednje so gimnastične vaje: lahko izvajaš svoje vaje (tako kot smo se učili v šoli) ali pa že pri gimnastičnih vajah uporabiš žogo. V PRILOGI si lahko ogledaš vaje ogrevanja z žogo. Ne pozabi razgibati tudi prstov in zapestij.

Sedaj, ko si se dobro ogrel/a, pa so na vrsti dejavnosti z žogo:

  • metanje žoge nad glavo z obema rokama in lovljenje žoge (lovljenje lahko popestriš tako, da vmes ploskneš, se zavrtiš, narediš počep ...) 
  • vodenje žoge v gibanju – popestri si vodenje tako, da postaviš ovire in žogo vodiš cik-cak, vodi z levo in desno roko
  • metanje žoge z eno roko v steno, lovljenje z obema rokama – spomni se pravilne drže pri metu žoge: zamašna roka – nasprotna noga (na primer, če mečeš z desno roko daš naprej levo nogo)
  • podajanje žoge v paru (potrebuješ pomočnika: bratca/sestrico/očka/mami): žogo si podajajta z zgornjo podajo (z eno roko) lovita pa jo z obema rokama. Na začetku stojita tri korake narazen. Če lovilec žoge ne ujame, oba ostaneta na svojem mestu, če pa jo ujame, oba stopita korak nazaj.
    Če nimaš pomočnika, to vajo izvajaj tako, da žogo vržeš ob steno in v kolikor jo ujameš,  povečaj razdaljo med tabo in steno za en korak. 


**DODATNE DEJAVNOSTI ZA "ŽOGARJE": K športu povabi družinske člane, da si žogo podajate v skupini. Pravila igre: Igralci se postavijo v krog, v sredino stopi igralec z žogo. Srednji podaja žogo soigralcem, ki mu jo vračajo. Kdor žoge ne ujame, mora stati na eni nogi. Če pri naslednji podaji žogo ujame, je rešen. Če pa ponovno zgreši, mora počepniti, poklekniti in končno sesti na tla. Kdo na koncu igre še stoji na obeh nogah? 😆


 

SLOVENŠČINA – Mala in velika pisana črka Z in Ž

Naučil/a se boš kar dve novi pisani črki: veliki in mali pisani črki Z in Ž. Na Naši ulici si na POVEZAVI najprej poglej, kako zapišemo veliko in malo pisano črko Z in Ž. S prstom po zraku vadi zapis že ob posnetku. 
 
Vadi pisanje črk Z in Ž tako, kot si to storil/a za druge črke: s prstom po zraku, po mizi, hrbtu, v zdrob/pesek, zapis večjih črk na list – prevleci s 3 barvicami. Pazi, da pri zapisu upoštevaš smer zapisa.

V zvezek za slovenščino (medvedek) nariši drevesca. Naredi po dve vrstici vsake črke in prepiši besede. Prilagam primer zapisa v zvezke:




V SZO (Delovni zvezek za opismenjevanje, 2. del) reši strani 102 in 103. Ne pozabi na prepis besed pri Lili in Binetu na strani 102. Prepiši jih v zvezek z medvedkom (za pomoč si nariši drevesca).



MATEMATIKA – Računam do 100 (DE - E = DE)

V zvezek prepiši spodnje račune in jih izračunaj (računi označeni z ** so poljubni). Pomagaj si s stotičnim kvadratom in snopiči slamic. Riši tudi skico:





V SDZ za matematiko 2. del reši naloge na strani 79.


** DODATNE NALOGE: Preizkusi se v računskih igricah na Lilibi:



GLASBENA UMETNOST – Pesem: Pomlad

Zapoj pomladne pesmi: Vesela pomlad, Pleši, pleši, črni kos, Rac, rac, racman in ritmiziraj besedilo Zvonček in trobentica. Spodaj imaš povezavo do nabora vseh pesmic – pomagaj si s posnetki, v primeru da si kakšno že malo pozabil/a.

Danes se boš naučil/a še ene pomladne pesmi, ki nosi tudi naslov Pomladna.
Pesmico se boš naučil/a po metodi odmeva – najprej poslušaj del besedila, ki ga zapojem, nato ta del besedila odmevaj (ponovi). Posnetek poslušaj večkrat. Spodaj imaš povezave do:

 Samostojno in doživeto zapoj celo pesem Pomladna.



Za konec pa boš še likovno ustvarjal/a – narisal/a boš dogajanje v pesmi. Na UČNEM LISTU imaš v okvirčih napisan del besedila. V vsak okvirček nariši, o čem govori tisti del besedila. Učni list nato prilepi v zvezek za glasbeno umetnost (ptiček). V kolikor nimaš možnosti tiskanja, pa dogajanje nariši v zvezek za glasbeno umetnost (po predlogi na učnem listu).