Sreda, 22. 4. 2020


SLOVENŠČINA – Skrbimo za okolje

O skrbi za okolje smo že govorili pri spoznavanju okolja. Da osvežiš malo spomin, si preberi besedila pod poglavjem SKRBIM ZA OKOLJE v SDZ za slovenščino 2. del na str. 36 in 37. Ustno poskusi odgovoriti tudi na vprašanja, ki jih imaš na dnu strani.

Nato reši naloge v SDZ na str. 38




SPOZNAVANJE OKOLJA  (2 uri)

Svetovni dan ...

Si opazil/a, da smo danes pri uri SLJ nekaj strani v SDZ preskočili? Mogoče veš zakaj se prav danes, 22. aprila pogovarjamo o skrbi za okolje? Poglej si prispevek na INFODROMU in izvedel/a boš.

Ali si ugotovil/a, kaj obeležujemo 22. aprila? Še vedno nisi prepričan/a? Udobno se namesti in prisluhni pravljici ZAKAJ JE ZEMLJA DOBILA VROČINO.

Tako je, na današnji dan praznujemo Svetovni dan Zemlje. V zvezek za spoznavanje okolja (ježek) naredi miselni vzorec. Na sredino v oblaček zapiši naslov: DAN ZEMLJE - 22. APRIL
Okrog oblačka nariši in napiši, na kakšen način boš ti poskrbel/a, da zemlja ne bo dobila vročine.
Jaz skrbim za okolje tudi tako, da odpadkem ločujem. Pa ti? Ali prepoznaš znak na košarici?


DODATNO***Če želiš izvedeti več o skrbi za okolje, si lahko ogledaš spodnje posnetke:
- RISANKA O POLARNEM MEDVEDKU 

**Še bolje pa bo, da sam poskrbiš za našo Zemljo. Odpravi se na »čistilni« sprehod, s sabo vzemi vrečo za smeti ter si nadeni zaščitne rokavice. Očisti vsaj delček naše Zemlje. Doma pa ne pozabi smeti razvrstiti v ustrezne zabojnike za smeti. 



Živim zdravo – spoznali smo

Zadnjič smo govorili o skrbi za zdravje ter se nekoliko bolj posvetili zdravi prehrani. V SDZ za spoznavanje okolja si na strani 85 ponovno oglej prehransko piramido, ki ti bo v pomoč pri naslednji nalogi.

Izdelal/a boš prehransko piramido. V zvezek za SPO (ježek) boš čez dve strani najprej narisal/a piramido in jo razdelil/a na 7 okvirčkov. Pri risanju si pomagaj s piramido iz PRILOGE (navpične črte na sredini ne riši – ta ponazarja sredino vašega zvezka).
V reklamah, ki si jih shranjeval/a, poišči sličice posameznih živil, jih izreži in prilepi na ustrezno mesto v piramidi. Živila lahko tudi dorišeš. Vesela bom fotografije tvoje piramide
😊


V SDZ za SPO na str. 87 ob sličicah in zapisih ponovi, kaj si se v tem poglavju naučil. Odgovori tudi na spodnja vprašanja (1. naloga). Odgovore s celimi povedmi zapiši v zvezek za SPO (ježek).


V kateri okvirček prehranske piramide spadam? 😁


OPOMBE: Prejšnji in ta teden si v MKPO (Mala knjižica poskusov in opazovanj) na strani 15 izpolnjeval tabelo. Če si pozabil/a izpolnjevati tabelo, jo hitro izpolni za nazaj. Pomisli, kaj dobrega si posamezne dni naredil/a za svoje zdravje.

** DODATNE DEJAVNOSTI: O zdravi prehrani imaš na portalu Lilibi.si kar nekaj poučnih posnetkov in tudi receptov. Ogledaš si jih lahko na POVEZAVI